Quantcast
Channel: beyond tea time
Viewing all articles
Browse latest Browse all 125

10 asiaa, jotka tehdä Prahassa

$
0
0

Minä ja mies olemme hyvin pitkälti fiilismatkailijoita. Siis sitä sorttia, jotka lähtevät jonnekin ja sitten paikan päällä tekevät ja näkevät mitä kulloinkin huvittaa. Tämä piirre minussa on ilmeisesti tullut aika monelle tutulle yllätyksenä, arkielämässä kun lienen aikamoinen kontrollifriikki. Mutta matkaillessa en suorita, fiilis on se pääasia. Prahan reissukin oli tällainen nollailumatka; ei aikatauluja, ei paineita.

Jos nyt näin jälkeenpäin laatisin listan siitä, mitä minun mielestäni Prahassa kannattaa tehdä, se olisi jotakuinkin tällainen:

1. Ihastele kaupunkia

Praha on kaunis. Valoisaan aikaan, pimeässä, aurinkoisena päivänä, sateella, sumuun kietoutuneena. Aina yhtä kaunis.

Praha on kuin satukirjasta tai elokuvasta. Varaa siis reilusti aikaa ihan vaan kaupungin katselemiseen ja sen kokemiseen. Nappaa kojusta mukaan hehkuviiniä tai kahvia, istahda hetkiseksi penkille ja fiilistele.

Palaaminen marraskuiseen Suomeen oli tosin vähän lannistavaa, teki mieli lähteä heti takaisin.

2. Syö paikallisessa ravintolassa

Tsekkiläinen ruoka on sangen tuhtia ja aika pitkälti lihavoittoista, hyvää kumminkin. Me kävimme ravintola Mlejnicessä (Kozna 488), jossa ruoka oli paikalliseen tapaan konstailematonta, edullista ja hyvin maukasta. Mlejnice on aivan vanhankaupungin aukion vieressä, sopivasti piilossa pienellä sivukujalla, eikä todellakaan yritä olla mikään trendiravintola.

Mlejnice on melko äijämäinen niin sisustukseltaan kuin asiakaskunnaltaankin. Turisteja ja paikallisia tuntui olevan suurin piirtein yhtä paljon. Ravintola vaikutti olevan hyvinkin suosittu, meillä oli onnea ja pääsimme syömään ilman pöytävarausta. Satuimme ilmeisesti sopivaan saumaan, sillä meidän jälkeemme tulleita käännytettiin ovelta pois.

Mlejnicessä – niin kuin oikeastaan kaikissa muissakin tämäntyyppisissä ravintoloissa – vaihtoehdot olivat muun kuin lihan kohdalta vähän vähissä. Söin lopulta annoksen kalaa ja perunaa, joka oli varsin maukasta, joskin vähän yksitoikkoista. Kuitenkin reilua ruokaa, josta lähti nälkä. Mutta miehen mittapuulla ravintola oli jotain parasta ikinä; ”alkupalaksi” täyslihamakkaraa ja pääruoaksi leipäkulhossa tarjoiltua gulassia:

Nam! Ruokajuomana tietenkin paikallista olutta. Maistoin gulassia vähän itsekin ja se oli kyllä todella hyvää! Suosittelisinko paikkaa? Kyllä, ehdottomasti.

Niille, jotka pohtivat mitä söin matkan aikana – Prahasta löytyy runsain määrin etnisiä ravintoloita (esimerkiksi intialaisia), joissa kasvisvaihtoehtoja on runsaasti tarjolla. Kaupunki hellii siis myös muitakin kuin vain lihansyöjiä.

3. Vieraile museossa

Prahan museotarjonta on hyvä, joskin ymmärrettävistä syistä historiapainotteinen. Museoita on niin keskustan alueella kuin vähän kauempanakin – muun muassa Lešanyssa sijaitseva sotamuseo jäi meiltä ensi kertaan… Noh, ehtiihän sitä.

Tutustuimme kuitenkin Pyhän Agnesin luostarin (Anežský klášter) yhteydessä oleviin keskiaikaisiin kokoelmiin, mutta sinne palaan myöhemmin vähän tarkemmin. Joku ehkä tämän saattoi arvatakin.

4. Vietä iltaa kahvilassa

Kahvilakulttuuri on Prahassakin voimissaan ja aika monta ehdimme miehen kanssa koluta läpi. Café Louvreen päädyimme itse asiassa useampaankin otteeseen. Siinä paikassa vaan oli sitä jotakin. Kahviloistakin ajattelin kirjoitella vähän enemmän omassa postauksessaan.

Louvressa pystyi nautiskelun lomassa pelaamaan muun muassa shakkia tai biljardia. Päädyimme shakkiin. Peli oli kummankin osapuolen yllätykseksi sangen tasaväkinen. Mutta kumpi voitti?

5. Tutustu kulttuuritarjontaan

Musiikkia ja tanssia on Prahassa tarjolla runsain mitoin, vaikeinta lienee valita mitä haluaa nähdä. Prahan erikoisuus on musta teatteri (černé divadlo), jossa yhdistetään tanssia, musiikkia, visuaalisia efektejä ja pantomiimia. Kävimme katsomassa Laterna Magican esityksen.

Laterna Magica yhdistelee esityksissään balettia, nykytanssia, elokuvaa, musiikkia ja pantomiimia. Esitys olikin hyvin tanssipainotteinen, kekseliäs ja esiintyjien taso oli korkea, joskin elokuvaa ei hyödynnetty aivan niin paljon kuin ennalta olin kuvitellut. Kuitenkin kaiken kaikkiaan hyvin mielenkiintoinen kokemus! Suosittelisinko? Nykytanssin ystäville ainakin.

6. Syö trdelník!

Tsekki ei vakuuttanut minua jälkiruokien puolesta samalla tavalla kuin vaikkapa Saksa teki – kahviloiden herkut olivat kyllä kokonsa puolesta reiluja, mutta maku jätti yleensä vaisun vaikutelman. Mutta katukojuissa myytäviin trdelníkeihin ihastuin!

Alun perin unkarilainen trdelník on hiivataikinaa, joka kieritetään metalliputken ympärille. Paistamisen jälkeen leivonnainen kieritellään vielä sokeri-pähkinäseoksessa. Makunsa puolesta aika lähellä pullaa ja pullastahan minä tykkään…

… niin kuin näkyy.

7. Reippaile Petřín-kukkulalle

Kuninkaanlinnan lähettyvillä sijaitsee Petřín-kukkula, josta on mahtavat näkymät yli koko Prahan. Alueella on paljon puutarhoja ja puistikoita, joissa risteilee erilaisia kävelyreittejä. Nousu on aika jyrkkä, joten kannattaa varustautua hyvillä kengillä. Kukkulan laella on näkötorni, jonka juurella on ulkoilmakahvila ja läheltä löytyy myös Strahovin luostari (Strahovský klášter) ravintoloineen. Kukkulalle pääsee myös köysiratavaunulla, mutta kävellen paikasta saa vielä paremmin kaiken irti. Kuin luotu piknikpaikaksi, kesällä varmasti täynnä ihmisiä.

Kukkula on kaunis öisinkin ja jostain syystä muistutti minusta Coronaa Disneyn Tangled-leffasta…

Mies ei tosin nähnyt yhtäläisyyttä ja hänen mielestään katson ikäisekseni vähän liikaa piirrettyjä. Pöh sanon minä!

8. Maista tsekkiläistä olutta

Tsekki ylpeilee olevansa olutmaa, ihan ansaitusti. Tsekkiläinen olut on pääasiassa oikein maukasta ja vaihtoehtoja löytyy enemmän kuin kenenkään kannattaa viikon aikana ryhtyä kokeilemaan. Paikallisen ruoan pariksi olut sopii oikein mainiosti ja on yleisesti ottaen se listan halvin juomavaihtoehto.

Juon itse olutta äärimmäisen harvoin, mutta Strahovin luostarin panimoravintolassa sitä täytyi tietenkin maistaa vähän. Lähes joka paikasta sai onneksi myös pieniä tuoppeja (vetoisuudeltaan noin 2 dl), joka on ihan sopiva maistiaiskoko. Tumma olut oli makeaa ja mietinkin, miten se maustaisi suklaakakkutaikinaa…

9. Hiljenny kirkossa

Agnesin luostarin lisäksi halusin tutustua muihinkin Prahan kirkkoihin. Kävimme kuninkaanlinnan lähellä sijaitsevassa Pyhän Vituksen katedraalissa (katedrála svatého Víta), jossa hiljentymisestä ei kyllä ollut tietoakaan. Mutta hieno se oli, hyvin vaikuttava.

Ensi kertaan jäivät myöskin kirkkokonsertit, joita näytti olevan tarjolla joka puolella…

10. Yövy pienessä hotellissa

Hotelleja Prahassa on joka lähtöön; suuria ketjuja ja pieniä hotelleja. Koska koko kaupunki on kokonaisuutena jotenkin niin idyllisen vanhanaikainen, mielestäni sen tunnelmaan sopii parhaiten samanlainen hotelli. Isoissa ketjupaikoissa on omat hyvät puolensa, mutta täällä valitsisin mieluiten jonkin muun.

Mies oli varannut meille huoneen kuninkaanlinnan lähellä sijaitsevasta U Krale Karla -hotellista. Koko hotellissa on vain neljä kerrosta ja 19 huonetta, joten tunnelma on sopivan intiimi. Huoneet ovat mukavia, henkilökunta todella ystävällistä ja sijainti jokseenkin loistava. Ja itse hotelli on kaikessa ylitsevuotavassa koristeellisuudessaan jotenkin vain niin sympaattinen ja kaunis.

Hotellin aamiaista en tosin voi suositella, paikallinen elintarvikehygieniataso ei ole ihan yhtä neuroottista kuin omani ja suurin osa sangen pienestä valikoimasta sisälsi lihaa. Lisämaksusta olisi toki saanut muutakin, mutta me söimme kevyen aamiaisen tarjolla olevista vaihtoehdoista ja lounasta sitten muualla kuin hotellilla.

Mutta hei, vaaleanpunainen hotellihuone! Voiko tuolla nähdä muita kuin ruusunpunaisia unia?..

Yhteenvetona siis: Ihana matka, ihana seura ja ihana Praha.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 125

Trending Articles